torsdag 1 oktober 2009

Trafikfenomen.

Som ny körkortsinnehavare får jag fortfarande en hel del funderingar när jag är ute och kör på vägarna. Sträckan Karlstad - Kil kör jag nästan dagligen och flera gånger varje vecka inträffar samma sak. Vägbanan har växlande ett och två körfält samt att vägen har mitträcke. Jag är en (iaf relativt) lagtrogen bilist.
Fenomenet är följande: jag får en rad bilar framför mig. När det är enkelt körfält stoppar första bilisten upp trafiken genom att köra 75-80 km/h på 90-väg. När det blir två körbanor och äntligen möjligt att köra om, ja då ÖKAR klossen längst fram farten till ca 95 km/h. Varför??

3 kommentarer:

Anonym sa...

En äkta analys: Skulle tro att bilisten sitter i andra tankar, och när sedan bilarna börjar köra om så ökar han farten av bara farten (så att säga). Blir liksom påverkad av tempot runtomkring. Visst låter det logiskt!? Riktigt nöjd med mig själv där...

Solly.

Mia sa...

Känner igen det där! Och förklaringen ovan stämmer antagligen :) Men man tycker ju att folk borde vara smartare än så och liksom tänka lite på själva bilköringen också, när de ändå är ute på vägarna ;) Jag och min sambo är så gôbbgriniga att jag har låtit trycka upp egenformulerade dekaler att sätta bak på bilen haha... "Parningensäsongen för bilar är över - håll avståndet!" är min favorit *s* Nästa steg är att göra en skylt med texten "Högerregeln för f-n!" som man kan slänga upp i rutan när folk missköter sig ;D

Loppis sa...

Hej du. Råkade in på din blogg och detta inlägg fick min uppmärksamhet. Jag bor i Finland (södra Finland ca 7 mil norr om Helsingfors) och kör dagligen 5 mil till arbetet. 1/3 är landsväg med mittstaket + en väldigt kort omkörningsfil (2/3 motorväg) och PRECIS samma fenomen har vi här och det retar gallfeber på mig. Dessutom så varierar det med 80km/h och 100km/h fartbegränsning men det finns en stor del bilister som kör 90km/h hela vägen. För att???? kanske för att inte behöva växla ner och upp hela tiden (tre gånger??). Fy va folk e dumma :)
Bra blogg, hälsningar från grannlandet.